a

Nasze menu

Tapasy

Tapas calientes
Tapas na ciepło
GAMBAS EN PANKO DE SÉSAMO CON SALSA DE ALMENDRAS

Krewetki w sezamowym panko z salsą migdałową

GAMBAS EN ACEITE DE JALAPEÑO

Krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku, pieczywem

GAMBAS AL VINO BLANCO

Krewetki tygrysie w białym winie z pieczonym chorizo, pieczywem czosnkowym

REBANADAS DE CARNE

Plastry wołowiny na ostro z warzywami i pieczywem czosnkowym

CALAMARES PATAGÓNICOS AL HORNO CON MOZZARELLA

Kalmary patagońskie pieczone z mozzarellą w sosie romesco, pieczywem czosnkowym

JAMÓN SERRANO AL HORNO

Pieczona szynka Serrano faszerowana fetą i marynowaną papryką, pieczywem czosnkowym

PATATA AL HORNO CON SALSA DE CHORIZO

Pieczony ziemniak z salsą chorizo, parmezanem, rukolą i yogurtem bazyliowym

CALAMARES FRITOS

Krążki kalmara w chrupkiej panierce

CROQUETAS DE JAMÓN SERRANO

Krokiety beszamelowe z pieczoną szynką serrano

Tapas frias
Tapas na zimno
RODAJAS DE ATÚN ROSADO

Plastry różowego tuńczyka z rukolą, parmezanem, pomidorem i oliwą rozmarynową z płatkami czosnku, pieczywem czosnkowym

Tartar de ternera

Tatar wołowy z majonezem chipotle, marynowaną papryką i pieczywem czosnkowym

Carpaccio de carne

Carpaccio wołowe z marynatą z cebuli, chipsem z ciasta filo, pomidorem, kaparem, rukolą i parmezanem, pieczywem czosnkowym

UNA TABLA DE JAMÓN SERRANO

Deska szynki serrano z pieczywem czosnkowym

Tapas Vege
EMPANADAS DE LEVADURA RELLENAS DE MOZZARELLA

Pierożki drożdżowe faszerowane mozzarellą, pieczone w pomidorach i parmezanie

RODAJAS DE BERENJENA AL HORNO

Plastry bakłażana faszerowane mozzarellą, pomidorem, salsą pomidorową, pieczone w parmezanie z dipem bazyliowym

Mozzarella en panko de albahaca

Mozzarella w bazyliowym panko na carpaccio z pomidorów, redukcji balsamicznej z rukolą, kruszonką orzechową i pieczywem czosnkowym

FILETE DE CALABAZA CON CHUTNEY DE CEBOLLA MORADA

Stek z dyni piżmowej z chutney z cebuli czerwonej, kruszonką pistacjową, sosem serowym z Gorgonzoli i pieczywem czosnkowym

CHILES JALAPEÑO

Papryczki jalapeño w chrupkiej panierce faszerowane serem cheddar

PATATAS BRAVAS

Ziemniaczki opiekane z salsą pomidorową

PIMIENTOS DE PADRÓN AL HORNO

Pieczone papryczki padrón z solą morską

ACEITUNAS EN ESCABECHE

Oliwki po andaluzyjsku

Tabla de tapas para dos

Selekcja mieszanych tapasów

Dania dla 2 osób

TAPAS BARCELONA

Pierogi z kurczakiem curry / pierogi faszerowane szpinakiem / pieczona szynka serrano faszerowana fetą / grzanka z salsą chorizo / krążki cebulowe / chimichangi faszerowane mieloną wołowiną / ziemniaczki kanaryjskie / papryczki padrón z solą morską / łosoś w sezamie / quesadillas z grillowanym kurczakiem / sos aioli

TAPAS MADRYT

Krewetki w mango – jalapeño / pinchos z tatarem z łososia / kalmary patagońskie w pomidorach / pieczony dorsz atlantycki / krążki kalmara / pieczony łosoś / małże nowozelandzkie w pomidorach / sos aioli

TAPAS SEVILLA

Tatar wołowy / mus z pieczonych pomidorów / plastry szynki serrano / plastry hiszpańskiej fuety / oliwki marynowane / ser marynowany w ziołach / pieczywo czosnkowe / parmezan / pasta z wędzonego łososia / sery hiszpańskie

TAPAS WALENCJA

Grillowany kurczak / grillowany rostbef / pierożki drożdzowe z grillowanymi warzywami / chorizo z serem cheddar w pszennej tortilli / pieczona szynka serrano faszerowana fetą / kurczak w panko faszerowany serem cheddar / frytki z batata / krążki cebulowe / mix sałat / sos mayo

Sopas

Zupy

Sopa de pescado

Bulion rybny z koprem, mix owoców morza, julienne z marchwi i słodką śmietanką, pieczywem czosnkowym

Gazpacho

Hiszpański chłodnik z pomidorów i świeżych warzyw

La sopa del dia

Propozycja zupy dnia

Ensaladas

Sałaty

SAŁATKA Z KREWETKAMI I CYKORIĄ / ENSALADA DE GAMBAS

Krewetki w oliwie rozmarynowej / dresing miodowo-koprowy / cykoria / płatki czosnku / pomidor wiśniowy / melon / orzechy nerkowca / świeży ogórek / świeży szpinak / pieczywo czosnkowe

piramida z bakłaŻana i koziego sera / Pirámide de berejena y queso de cabra

Pieczony kozi ser / pieczony bakłażan / plastry pomidora / rukola / redukcja balsamiczna z orzechami włoskimi i rodzynkami / pieczywo czosnkowe

SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM / ENSALADA CON POLLO A LA PARRILLA

Sałata rzymska / grillowana pierś z kurczaka / pieczona szynka serrano / plastry parmezanu / pomidor wiśniowy / dressing bazyliowy / pieczywo czosnkowe

Paellas

Paellas

Paella marinera

Plastry ośmiornicy / mule / krewetki / kalmary / groszek zielony / pieczony por / pomidor / ryż

Paella mixta

Grillowana wołowina / krewetki / seler naciowy / papryka / cukinia / papryczka jalapeño / pomidor / ryż

Paella campera

Grillowana pierś z kurczaka / szynka serrano / kiełbasa chorizo / groszek zielony / marchew / pomidor / ryż

Pasta

Makarony własnego wyrobu

Pappardelle de espinacas con berenjenas al horno

Pappardelle szpinakowe z pieczonym bakłażanem w redukcji winno-śmietankowej z prażonymi płatkami migdałów, pieczonym parmezanem i pieczoną szynką serrano

espaguetis de limón con gambas

Spaghetti cytrynowe z krewetkami w białym winie, pestkami dyni, pomidorem i plastrami parmezanu

Pinchos

Szaszłyki

Pinchos z salsą pomidorową, parmezanem, rukolą i...

OŚMIORNICĄ
GRILLOWANą WOŁOWINą
KASZANKą Z BURGOS I KOZIM SEREM
SZYNKą SERRANO
Carens

Dania mięsne

Pechuga de pollo a la plancha con mozzarella

Grillowana pierś z kurczaka pieczona z mozzarellą i salsą pomidorową, warzywami z patelni z chorizo, sałatką wiosenną

LOMO DE CERDO A LA PARRILLA

Grillowana polędwica wieprzowa z gnocchi tymiankowym, winogronami w demi glace, popkornem gryczanym i chipsami z pietruszki

HAMBURGESA CON CARNE DESMENUZADA

Burger z szarpaną wołowiną, serem cheddar, kruchą sałatą, pomidorem, krążkami cebuli, piklem z ogórka, sosem bbq i frytkami

Stek de rostbef

Stek z rostbefu wołowego z ziemniakiem faszerowanym salsą pomidorową i serem cheddar, sosem chimichurri, chipsem z szynki serrano i ciasta filo, mixem sałat

Pescados Y Mariscos

Ryby i owoce morza

Filete de salmón sobre risotto de limón

Stek z łososia na risotto cytrynowym z musem z bakłażana i chipsami z batata

Tubo de calamar

Grillowana tuba kalmara z krewetkami i ziemniakami ziołowymi w sosie maślano-cytrynowym

atlantic cod loin baked in pistachios

Polędwica z dorsza atlantyckiego w pistacjach z ziemniaczkami pieczonymi w koprze, mussem z zielonego groszku, sałatką colesław

Gambas en mango-coco

Krewetki w mango-kokos z ryżem jaśminowym, pieczonym chorizo zapiekanym w cukinii z parmezanem

Postres

Desery

Crema catalana

Krem kataloński

MERENGUE FRANCÉS CON CREMA DE VAINILLA

Beza francuska z kremem waniliowym i musem z malin

Hojaldre de crema

Ptyś pistacjowy z kremem zabajonym i lodami czekoladowymi

Dania dla dzieci

DELIKATNA ZUPA Z POMIDORÓW Z MAKARONEM
PANIEROWANE FILECIKI Z KURCZAKA Z FRYTKAMI
ŚMIETANOWE FUSILLI Z GRILLOWANYM KURCZACZKIEM
Hora De Espana

Hora de España 1.0,
Wały Jagiellońskie 28/30, Gdańsk 80-853

Hora de España 2.0,
Wały Jagiellońskie 28/30, Gdańsk 80-853
tel. 570 899 002
Otwarte:
pon – czw 11:00 – 23:00
pt – sob 11:00 – 24:00
niedziela 11:00 – 22:00