a

Nasze menu

Tapasy

Tapas calientes
Tapas na ciepło
GAMBAS EN ACEITE DE JALAPEÑO

Krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku, pieczywo

GAMBAS AL VINO BLANCO

Krewetki tygrysie w białym winie z pieczonym chorizo, pieczywo

REBANADAS DE CARNE

Plastry wołowiny na ostro z warzywami i pieczywem ziołowym

CALAMARES PATAGÓNICOS AL HORNO CON MOZZARELLA

Kalmary patagońskie pieczone z mozzarellą w sosie romesco

JAMÓN SERRANO AL HORNO

Pieczona szynka Serrano faszerowana fetą i marynowaną papryką, pieczywo

EMPANADAS DE LEVADURA RELLENAS DE MOZZARELLA

Pierożki drożdżowe faszerowane mozzarellą, pieczone w pomidorach i parmezanie

Patata al horno con salsa de chorizo

Pieczony ziemniak z salsą chorizo, parmezanem, rukolą i yogurtem bazyliowym

RODAJAS DE BERENJENA AL HORNO

Pieczone plastry bakłażana faszerowane musem szpinakowym, sosem z gorgonzoli, pomidorami cherry i pieczywem czosnkowym

PIMIENTOS DE PADRÓN AL HORNO

Pieczone papryczki padrón z solą morską

Tapas frias
Tapas na zimno
RODAJAS DE ATÚN ROSADO

Plastry różowego tuńczyka z rukolą, parmezanem, pomidorem i oliwą rozmarynową z płatkami czosnku

ACEITUNAS EN ESCABECHE

Oliwki po andaluzyjsku

Tartar de ternera

Tatar wołowy z majonezem chipotle, marynowaną papryką i pieczywem ziołowym

Carpaccio de carne

Carpaccio wołowe z marynatą z cebuli, chipsem z ciasta filo, pomidorem, kaparem, rukolą i parmezanem

UNA TABLA DE JAMÓN SERRANO

Deska szynki Serrano z pieczywem ziołowym

Tapas frito
Tapas smażony
Calamares fritos

Krążki kalmara w chrupkiej panierce

Croquetas de jamón serrano

Krokiety beszamelowe z pieczoną szynką Serrano

Chiles jalapeño

Papryczki jalapeño w chrupkiej panierce faszerowane serem cheddar

Patatas bravas

Ziemniaczki opiekane z salsą pomidorową

gambas en panko con salsa de almendras

Krewetki w sezamowym panko z salsą migdałową

SOUVLAKI DE POLLO Y QUESO CHEDDAR EN PANKO

Souvlaki z kurczaka i sera chedar w panko

Tabla de tapas para dos

Selekcja mieszanych tapasów

Dania dla 2 osób

TAPAS BARCELONA

Pierogi z kurczakiem curry / pierogi faszerowane szpinakiem / pieczona szynka Serrano faszerowana fetą / grzanka z salsą chorizo / krążki cebulowe / chimichangi faszerowane mieloną wołowiną / patatas bravas / grillowane chorizo / łosoś w sezamie / quesadillas z grillowanym kurczakiem / sos aioli

TAPAS MADRYT

Krewetki w mango – jalapeño / pinchos z tatarem z łososia / kalmary patagońskie w pomidorach / pieczony dorsz atlantycki / krążki kalmara / pieczony łosoś / małże nowozelandzkie w pomidorach / sos aioli

TAPAS SEVILLA

Tatar wołowy / mus z pieczonych pomidorów / plastry szynki Serrano / plastry hiszpańskiej fuety / oliwki marynowane / ser marynowany w ziołach / pieczywo czosnkowe / parmezan / pasta z wędzonego łososia / sery hiszpańskie

TAPAS WALENCJA

Grillowany kurczak / grillowany rostbef / polędwiczka wieprzowa w szynce Serrano / grillowane chorizo / pieczona szynka Serrano faszerowana fetą / souvlaki z kurczaka i sera chedar w panko / patatas bravas / mix sałat / sos aioli

Sopas

Zupy

Sopa de pescado

Bulion rybny z koprem, mix owoców morza, julienne z marchwi i słodką śmietanką

GAZPACHO

Hiszpański chłodnik z pomidorów i świeżych warzyw

La sopa del dia

Propozycja zupy dnia

Ensaladas

Sałaty

sałatka z krewetkami i cykorią / ENSALADA DE GAMBAS

Krewetki w oliwie rozmarynowej / dresing miodowo-koprowy / cykoria / płatki czosnku / pomidor wiśniowy / melon / orzech nerkowca / świeży ogórek / świeży szpinak / pieczywo czosnkowe

SAŁATA Z PIECZONYMI PIECZARKAMI / ENSALADA CON CHAMPIÑONES AL HORNO

Pieczarki pieczone w winie / prażona soczewica / pomidor / rukola / płatki migdałów / pieczywo czosnkowe / dip miodowy

Sałata z grillowanym kurczakiem / Ensalada con pollo a la parrilla

Sałata rzymska / grillowana pierś z kurczka / pieczona szynka serrano / plastry parmezanu / pomidor wiśniowy / dresing bazyliowy / pieczywo czosnkowe

Paellas

Paellas

Paella marinera

Plastry ośmiornicy / mule / krewetki / kalmary / groszek zielony / pieczony por / pomidor

Paella mixta

Grillowana wołowina / krewetki / seler naciowy / papryka / cukinia / papryczka jalapeño / pomidor

Paella campera

Grillowana pierś z kurczaka / szynka serrano / kiełbasa chorizo / groszek zielony / marchew / pomidor

Pasta

Makarony własnego wyrobu

PAPARDELLE DE ESPINACAS CON JAMÓN SERRANO AL HORNO

Papardelle szpinakowe z pieczoną szynką Serrano, grillowanym kurczakiem i pieczonym parmezanem

espaguetis de limón con gambas

Spaghetti cytrynowe z krewetkami w białym winie, pestkami dyni, pomidorem i plastrami parmezanu

Pinchos

Szaszłyki

Pinchos z salsą pomidorową, parmezanem, rukolą i...

OŚMIORNICĄ
GRILLOWANą WOŁOWINą
KASZANKą Z BURGOS I KOZIM SEREM
SZYNKą SERRANO
Carens

Dania mięsne

Pechuga de pollo a la plancha con mozzarella

Grillowana pierś z kurczaka pieczona z mozzarellą i chorizo z chipsem z pasternaka, ziemniakami w koprze, sałatką wiosenną

CHULETA DE CERDO A LA PARRILLA CON HUESO

Grillowany schab z kością, ziemniakami w trufli, karmelizowaną marchwią i sałatką wiosenną

HAMBURGESA CON CARNE DESMENUZADA

Burger z szarpaną wołowiną, serem cheddar, sałatką z ananasa, rukolą i frytkami z batata

Stek de rostbef

Stek z rostbefu wołowego z ziemniakiem faszerowanym salsą pomidorową i serem chedar, sosem chimichurri, mixem sałat, chipsem z szynki serrano i ciasta filo

Pescados Y Mariscos

Ryby i owoce morza

FILETE DE SALMÓN AL HORNO CON VINO

Filet z łososia pieczony w winie z ziemniakami pieczonymi w pomidorach z koprem, smażonym bobem, musem z bakłażana

Tubo de calamar

Grillowana tuba kalmara z krewetkami i ziemniakami ziołowymi w sosie maślano-cytrynowym

FISH AND CHIPS DE SOLOMILLO DE BACALAO EN PANKO

Fish and chips z polędwicy z dorsza w panko z sosem rui, frytkami steakhouse i sałatką wiosenną

FILETE DE ATÚN ROSADO

Stek z różowego tuńczyka w sosie limonkowo-kaparowym na warzywach sezonowych z patelni i tagliatelle ze świeżego ogórka

Postres

Desery

Crema catalana

Krem kataloński

ECLAIR CON CREMA

Ekler z kremem limonkowo-waniliowym, polewą orzechową ze słonym karmelem i lodami z czekolady

MOUSSE DE CHOCOLATE BLANCO

Mus z białej czekolady i mango, kruszoną bezą i ziemią pistacjową

Dania dla dzieci

DELIKATNA ZUPA Z POMIDORÓW Z MAKARONEM
PANIEROWANE FILECIKI Z KURCZAKA Z FRYTKAMI
ŚMIETANOWE FUSILLI Z KURCZACZKIEM GRILLOWANYM
Hora De Espana

Hora de España,
Wały Jagielońskie 28/30, Gdańsk 80-853
tel. 570 899 002
Otwarte:
pon – czw 11:00 – 23:00
pt – sob 11:00 – 24:00
niedziela 11:00 – 22:00