a

Nasze menu

Tapasy

Tapas calientes
Tapas na ciepło
GAMBAS EN PANKO DE SÉSAMO CON SALSA DE ALMENDRAS

Krewetki w sezamowym panko z salsą migdałową

GAMBAS EN ACEITE DE JALAPEÑO

Krewetki królewskie w oliwie jalapeño z płatkami czosnku, pieczywem

GAMBAS AL VINO BLANCO

Krewetki tygrysie w białym winie z pieczonym chorizo, pieczywem czosnkowym

REBANADAS DE CARNE

Plastry wołowiny na ostro z warzywami i pieczywem czosnkowym

CALAMARES PATAGÓNICOS AL HORNO CON MOZZARELLA

Kalmary patagońskie pieczone z mozzarellą w sosie romesco, pieczywem czosnkowym

JAMÓN SERRANO AL HORNO

Pieczona szynka Serrano faszerowana fetą i marynowaną papryką, pieczywem czosnkowym

PATATA AL HORNO CON SALSA DE CHORIZO

Pieczony ziemniak z salsą chorizo, parmezanem, rukolą i yogurtem bazyliowym

CALAMARES FRITOS

Krążki kalmara w chrupkiej panierce

CROQUETAS DE JAMÓN SERRANO

Krokiety beszamelowe z pieczoną szynką serrano

Tapas frias
Tapas na zimno
RODAJAS DE ATÚN ROSADO

Plastry różowego tuńczyka z rukolą, parmezanem, pomidorem i oliwą rozmarynową z płatkami czosnku, pieczywem czosnkowym

Tartar de ternera

Tatar wołowy z majonezem chipotle, marynowaną papryką i pieczywem czosnkowym

Carpaccio de carne

Carpaccio wołowe z marynatą z cebuli, chipsem z ciasta filo, pomidorem, kaparem, rukolą, parmezanem i pieczywem czosnkowym

UNA TABLA DE JAMÓN SERRANO

Deska szynki Serrano z pieczywem czosnkowym

Tapas Vege
EMPANADAS DE LEVADURA RELLENAS DE MOZZARELLA

Pierożki drożdżowe faszerowane mozzarellą, pieczone w pomidorach i parmezanie

RODAJAS DE BERENJENA AL HORNO

Plastry bakłażana faszerowane mozzarellą, pomidorem, salsą pomidorową, pieczone w parmezanie z dipem bazyliowym

TARTA DE CEBOLLA Y CHAMPIÑONES

Tarta cebulowo-grzybowa z sałatą i dipem musztardowo-orzechowym

FILETE DE CALABAZA CON CHUTNEY DE CEBOLLA MORADA

Stek z dyni piżmowej z chutney z cebuli czerwonej, kruszonką pistacjową, sosem serowym i pieczywem czosnkowym

CHILES JALAPEÑO

Papryczki jalapeño w chrupkiej panierce faszerowane serem cheddar

PATATAS BRAVAS

Ziemniaczki opiekane z salsą pomidorową

PIMIENTOS DE PADRÓN AL HORNO

Pieczone papryczki padrón z solą morską

ACEITUNAS EN ESCABECHE

Oliwki po andaluzyjsku

Tabla de tapas para dos

Selekcja mieszanych tapasów

Dania dla 2 osób

TAPAS BARCELONA

Pierogi z kurczakiem curry / pierogi faszerowane szpinakiem / pieczona szynka serrano faszerowana fetą / grzanka z salsą chorizo / krążki cebulowe / chimichangi faszerowane mieloną wołowiną / patatas bravas / grillowane chorizo / łosoś w sezamie / quesadillas z grillowanym kurczakiem / sos aioli

TAPAS MADRYT

Krewetki w mango – jalapeño / pinchos z tatarem z łososia / kalmary patagońskie w pomidorach / pieczony dorsz atlantycki / krążki kalmara / pieczony łosoś / małże nowozelandzkie w pomidorach / sos aioli

TAPAS SEVILLA

Tatar wołowy / mus z pieczonych pomidorów / plastry szynki serrano / plastry chorizo / oliwki marynowane / ser marynowany w ziołach / pieczywo czosnkowe / parmezan / pasta z wędzonego łososia / sery hiszpańskie

TAPAS WALENCJA

Grillowany kurczak / grillowany rostbef / polędwiczka wieprzowa w szynce serrano / grillowane chorizo / pieczona szynka serrano faszerowana fetą / kurczak w panko faszerowany serem cheddar / patatas bravas / mix sałat / sos aioli

Sopas

Zupy

Sopa de pescado

Bulion rybny z koprem, mix owoców morza, julienne z marchwi i słodką śmietanką, pieczywem czosnkowym

SOPA DE AJO Y TOMATE CON HUEVO

Zupa z czosnku i pomidorów z jajkiem i grzanką serową

La sopa del dia

Propozycja zupy dnia

Ensaladas

Sałaty

SAŁATKA Z KREWETKAMI I CYKORIĄ / ENSALADA DE GAMBAS

Krewetki w oliwie rozmarynowej / dresing miodowo-koprowy / cykoria / płatki czosnku / pomidor wiśniowy / melon / orzech nerkowca / świeży ogórek / świeży szpinak / pieczywo czosnkowe

SAŁATA Z PIECZONYM BATATEM I BAKŁAŻANEM / ENSALADA CON BONIATO AL HORNO Y BERENJENA

Pieczone bataty / pieczone plastry bakłażana / rukola / pomidor wiśniowy / prażona soczewica / płatki migdałów / redukcja balsamiczna / pieczywo czosnkowe

SAŁATA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM / ENSALADA CON POLLO A LA PARRILLA

Sałata rzymska / grillowana pierś z kurczka / pieczona szynka serrano / plastry parmezanu / pomidor wiśniowy / dressing bazyliowy / pieczywo czosnkowe

Paellas

Paellas

Paella marinera

Plastry ośmiornicy / mule / krewetki / kalmary / groszek zielony / pieczony por / pomidor

Paella mixta

Grillowana wołowina / krewetki / seler naciowy / papryka / cukinia / papryczka jalapeño / pomidor

Paella campera

Grillowana pierś z kurczaka / szynka serrano / kiełbasa chorizo / groszek zielony / marchew / pomidor

Pasta

Makarony własnego wyrobu

PAPARDELLE CON SALMÓN AL HORNO

Papardelle z pieczonym łososiem, śmietanką, plastrami cukinii, chipsem z szynki serrano, prażonym słonecznikiem i plastrami parmezanu

espaguetis de limón con gambas

Spaghetti cytrynowe z krewetkami w białym winie, pestkami dyni, pomidorem i plastrami parmezanu

Pinchos

Szaszłyki

Pinchos z salsą pomidorową, parmezanem, rukolą i...

OŚMIORNICĄ
GRILLOWANą WOŁOWINą
KASZANKą Z BURGOS I KOZIM SEREM
SZYNKą SERRANO
Carens

Dania mięsne

Pechuga de pollo a la plancha con mozzarella

Grillowana pierś z kurczaka pieczona z mozzarellą i chorizo, sałatką z buraka i frytkami z batata

LOMO DE CERDO A LA PARRILLA

Grillowana polędwica wieprzowa z ziemniakiem truflowym, pieczoną skorzonerą i brokułem bimi

HAMBURGESA CON CARNE DESMENUZADA

Burger z szarpaną wołowiną, serem cheddar, kruchą sałatą, pomidorem, krążkami cebuli, piklem z ogórka, sosem bbq i frytkami

Stek de rostbef

Stek z rostbefu wołowego z ziemniakiem faszerowanym salsą pomidorową i serem cheddar, sosem chimichurri, chipsem z szynki serrano i ciasta filo, mixem sałat

Pescados Y Mariscos

Ryby i owoce morza

FILETE DE SALMÓN SOBRE ÑOQUIS

Stek z łososia na gnocchi z pieczoną dynią, mussem z bakłażana i czosnku, z chipsem z pasternaka

Tubo de calamar

Grillowana tuba kalmara z krewetkami i ziemniakami ziołowymi w sosie maślano-cytrynowym

ATLANTIC COD LOIN BAKED IN PISTACHIOS

Polędwica z dorsza atlantyckiego pieczona w pistacjach, warzywami w sezamie, emulsją winno-cytrynową i pomidorem wiśniowym

GAMBAS AL VINO BLANCO SOBRE RISOTTO DE BOLETUS

Krewetki w białym winie na risotto borowikowym, pieczonej cebuli w tymianku i oliwie koprowej

Postres

Desery

Crema catalana

Krem kataloński

MERENGUE FRANCÉS CON CREMA DE VAINILLA

Beza francuska z kremem waniliowym i musem z malin

MOUSSE DE CHOCOLATE CON LECHE

Mus z mlecznej czekolady, kruszoną bezą i ziemią pistacjową

Dania dla dzieci

DELIKATNA ZUPA Z POMIDORÓW Z MAKARONEM
PANIEROWANE FILECIKI Z KURCZAKA Z FRYTKAMI
ŚMIETANOWE FUSILLI Z GRILLOWANYM KURCZACZKIEM
Hora De Espana

Hora de España,
Wały Jagielońskie 28/30, Gdańsk 80-853
tel. 570 899 002
Otwarte:
pon – czw 11:00 – 23:00
pt – sob 11:00 – 24:00
niedziela 11:00 – 22:00